Voor biseksuele mannen was het al lang een vanzelfsprekendheid, de wetenschappelijke wereld had het er moeilijker mee. Het antwoord op de vraag of een man door zowel een vrouw als een man opgewonden kan raken was volgens onderzoekers niet zo eenduidig.

Algemeen kwam men tot de conclusie dat dergelijke mannen veeleer homoseksuele mannen waren, die hiervoor niet voor honderd procent durfden uitkomen. Maar onderzoek aan de Northwestern University, Illinois (VS), zou nu het bewijs geleverd hebben dat de biseksuele man wel degelijk bestaat.

Voor het onderzoek werden honderd mannen opgedeeld naargelang van hun seksuele voorkeur. Zij die tot de groep van de biseksuelen behoorden, moesten kunnen aantonen dat ze zowel seksueel als romantisch een relatie hadden met beide geslachten. Tijdens het onderzoek werd dan de opwinding gemeten bij het bekijken van diverse expliciete scènes.

In tegenstelling tot vroegere resultaten, waaruit bleek dat biseksuele mannen vooral opgewonden geraakten door scènes met twee mannen, bleek nu dat ook scènes met vrouwen of met mannen en vrouwen tot opvallend meer opwinding leidden. Terwijl heteroseksuele mannen bij scènes met alleen mannen, en homoseksuele mannen bij scènes met alleen vrouwen, helemaal niet onder de indruk waren.

Hoofdonderzoeker Allen Rosenthal in New York Times: “Sommige biseksuelen zullen zeggen: ja, so what? Maar deze resultaten zijn een bevestiging voor velen onder hen die zich door de resultaten van eerdere onderzoeken miskend voelden en het idee hadden dat de wetenschappelijke wereld hen niet wilde begrijpen.” Professor Lisa Diamond van de University of Utah voegde eraan toe dat deze studie een grote stap voorwaarts is en dat “de wetenschappelijke basis er nu is om te besluiten dat deze vorm van seksualiteit wel degelijk een realiteit is”.

Organisaties die werken rond mannelijke biseksualiteit, vinden de resultaten enerzijds een hart onder de riem, “ook al weet onze gemeenschap dit al veel langer”, maar ze beklemtonen ook dat de liefde voor mannen én vrouwen niet beperkt mag worden tot een seksualiteits-issue.

Bron : Belga